Týká se i mě novodobá epidemie špatného životního stylu?
Metabolický syndrom (MS, syndrom X, Reavenův syndrom, syndrom inzulínové rezistence či smrtící kvarteto)
je termín, který zahrnuje mnoho rizikových faktorů nebo nemocí, které se často vyskytují společně a vedou
k předčasným komplikacím zdravotního stavu. Podkladem metabolického syndromu je inzulínová rezistence. Metabolický syndrom vede k rozvoji diabetu 2. typu a předčasným komplikacím oběhového systému
(jako ateroskleróza, infarkt myokardu, mozková mrtvice atd.)
Nebezpečí metabolického syndromu tkví v tom, že se člověk necítí nemocný, žádný faktor ho neomezuje
v běžném životě, a tím pádem nemá potřebu ani vůli dodržovat dietní a režimová opatření a pravidelně užívat léky.
Proč vzniká metabolický syndrom?
Metabolický syndrom se rozvíjí u jedinců s genetickou predispozicí při nevhodném životním stylu, tj. při nadměrném energetickém příjmu a nedostatečné pohybové aktivitě v průběhu několika let.
Z čeho se skládá metabolický syndrom?
Obezita
Obezita je základním faktorem rozvoje MS. Nejdůležitější není celkový podíl tukové tkáně, ale její rozložení, zejména tzv. typ abdominální obezity - nahromadění tuku
v oblasti břicha.
Abdominální obezita se měří objemem pasu. Za rizikové hodnoty se považuje obvod pasu větší než 80 cm/ženy a 94 cm/muži. Vysoké riziko metabolických komplikací značí obvod pasu, větší nebo rovno 88 cm/ženy a 102 cm/muži.
Krevní tlak
Krevní tlak, který se opakovaně pohybuje nad hranicí 140/90 mmHg, je rizikovým faktorem. Za rizikový faktor se považuje i už nastavená léčba vysokého krevního tlaku. Hodnota krevního tlaku by u pacienta s MS neměla přesahovat 130/85 mmHg.
Triacylglyceroly
Jde o tzv. transportní tuky při metabolismu přijatých živočišných tuků a rostlinných olejů, které se vyskytují v organismu fyziologicky přechodně po příjmu potravy,
do 2 hodin po jídle, po této době by v organismu neměly mít vyšší hodnotu než 1,7 mmol/l. Platí, že čím nižší věk, tím by i hladina triacylglycerolů měla být nižší.
HDL cholesterol
HDL tedy "hodný" cholesterol, se podílí na transportu cholesterolu z tkání, kde se ukládá, zpět do jater, kde je zpracován. Jeho nízké hladiny (ženy pod 1,3 mmol/l, muži pod 1,0 mmol/l) jsou rizikové pro rozvoj aterosklerózy. V úvahu se samozřejmě bere i celkový cholesterol (neměl by být nad 6 mmol/l).
Diabetes melitus 2. typu
Toto onemocnění je především stav, kdy tkáně nedokážou reagovat na tělem vyprodukovaný inzulín, glukóza se špatně dostává do buněk a zústává ve zvýšeném množství v krvi. Jedná se tedy o inzulínovou rezistenci tkání na produkovaný vlastní inzulin. Hladiny glukózy se nalačno (glykémie)musí pohybovat do 5,6 mmol/l.
Opakovat vyšetření je vhodné nejdříve po 3 měsících od zahájení dietních a režimových opatření i zahájení farmakologické léčby, pro dlouhodobou kontrolu u rizikových osob je vhodná kontrola 1-2x ročně.
Jak se připravit na odběr?
Aby mohl odběr proběhnout hladce a bez komplikací, níže pár doporučení, které je dobré před odběrem dodržet:
Co si vzít s sebou na odběr?
Předání výsledků:
Kritické hodnoty:
Přihlaste se k odběru novinek.